Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
BIO tápiókakeményítő 250g
709,00 Ft
Menny.:db

BIO tápiókakeményítő 250g

709,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A manióka vagy tápióka Közép- és Dél-Amerikából származó növény, de ma már Ázsiában és Afrikában is nagy területeken termesztik. Elsősorban a növény gumóját használják fel, amely a rizs és a kukorica után a világ legjelentősebb szénhidrátforrása.

A tápióka gumója nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a boltokban kapható termékek nem okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por formájában használják, de készítenek belőle állati takarmányt és magas keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar alapanyaga is lehet. Érdekesség, hogy ragasztót és alkoholt is készítenek belőle, illetve a bioüzemanyag gyártásban is kiemelkedő szerepe van.

Néhány országban a növény levelét is fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb skáláját tartalmazza, mint a gumó.

A tápiókakeményítőből Dél-Amerikában lepényszerű, kovásztalan kenyeret készítenek. Gyakran használják különböző lisztkeverékekben, például maglisztekkel együtt. Mivel gluténmentes, gluténérzékenyeknek szánt ételekben is gyakran előfordul.

Jelentőség, hatások:

A tápiókakeményítő csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem jelentős. Nátriumban szegény.

Gluténmentes.

Felhasználás:

A tápiókakeményítő íztelen, szagtalan, fehér színű por, ezért bármilyen ízesítésű, édes és sós ételek készítéséhez alkalmas. Sima, csomómentes szószok, főzelékek sűrítésére kiváló.

A tápiókakeményítővel készült gluténmentes kenyerek és péksütemények állaga kellemesebb, jobban hasonlít a normál termékekére.

Összetevők: tápiókakeményítő*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1498 kJ / 358 kcal

Zsír:

0,02 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,01 g

Szénhidrát:

88,69 g

- amelyből cukor:

3,35 g

Fehérje:

0,19 g

Só:

0,0025 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Thaiföld.

Bio és Gluténmentes

Összetevők / Receptek

Vegán citromos spárgafőzelék:
(Mautner Zsófi receptje vegánosítva)

Hozzávalók 3 főre:
– 1 csomag fehér spárga, meghámozva
– 1/2 csomag zöld spárga
– 400 ml zöldség alaplé
– 100-120 ml szójajoghurt
– 2 evőkanál tápióka keményítő (jó a burgonya vagy kukorica keményítő is)
– 1 db bio citrom reszelt héja
– 1-2 teáskanál frissen facsart citromlé
– kapor, petrezselyem, aprítva, a tálaláshoz
– só, bors

Elkészítése:

A fehér meghámozott spárga fás végeit levágjuk, a zöld spárga fás végeit letördeljük, majd felkarikázzuk őket. A spárgák csúcsait tegyük félre.
Tegyük a spárgát egy lábasba, öntsük hozzá az alaplevet, ízesítsük sóval, borssal és a citromlével. Tegyünk rá fedőt és közepes láng felett főzzük puhára kb. 10-15 perc alatt. Ekkor dobjuk bele a spárga csúcsokat.
Közben egy tálkában keverjük simára a keményítőt a szójajoghurttal és adjunk hozzá egy keveset a főzőléből. Öntsük a keveréket a spárgához és főzzük néhány percig, amíg a főzelék egy kicsit besűrűsödik. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük bele a citromhéjat, egy kevés aprított petrezselymet és kaprot. Aki nem szereti a kaprot, az simán elhagyhatja.

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.