Leírás
A kukorica az egyik legősibb gabonánk. Közép-Amerikából származik, ahol az őslakosok rengeteg módon hasznosították.
Jelentőség, hatások
A kukoricakeményítő csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem jelentős.
Felhasználás:
Használható ételek, italok sűrítésére, sütéshez, főzéshez.
Nem étkezési célra is felhasználható: készíthető belőle bőrnyugtató krém (napégésre), dezodor, tisztító- és mosószer.
Összetevők: kukoricakeményítő*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Összetevők / Receptek
Oroszkrém torta:
Hozzávalók:
piskótához:
-30 dkg teljes kiőrlésű liszt
-20 dkg fehér liszt
-15 dkg gyümölcscukor
-1 ek. szódabikarbóna
-5 dl víz
-0,9 dl olaj
krémhez:
-3 dl növényi tej
-4 dkg kukoricakeményítő
vagy 1 vaníliás pudingpor
-3 ek. gyümölcscukor
-1 csipet kurkuma (elhagyható)
-1 teáskanál Bourbon-vanília
-3-4 dl habbá verhető növényi tejszín
-3 dkg áztatott mazsola
-10 dkg kandírozott gyümölcs
-10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóit könnyű tésztává keverjük és kikent, lisztezett kerek tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-45 percig sütjük. A krémhez néhány evőkanál hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A többi tejet a gyümölcscukorral, vaníliával, kurkumával együtt felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és sűrű krémet főzünk, amit jól kihűtünk. A tejszínt kemény habbá verjük, kb. 1,5 dl-t félreteszünk belőle a díszítéshez. A kihűlt krémet elkeverjük a tejszínhabbal, a mazsolával és a kandírozott citrushéjjal. A piskótarétegeket és a torta külsejét megkenjük a krémmel. A mandulát szárazon megpirítjuk és az oldalára nyomkodjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük (sőt javasolt már előző nap elkészíteni). A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük (esetleg használhatunk flakonos tejmentes tejszínhabot is) és kidíszítjük a tortát.