Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Naturmind köles 500g

Ár:
537 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Naturmind
Szállítási díj: 1.890 Ft
Várható szállítás: 2020. október 27.
Menny.:db

Leírás

A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe.

Jelentőség, hatások:

A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás indexű, így beilleszthető a cukorbetegek, inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdőgyulladás).

A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé (tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik – érdemes lehet hűtőben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” keleszterinszintet és növelni a „jót”. Ezen kívül szerepük van a daganatmegelőzésben és a szív- és érrendszeri problémák kezelésében, megelőzésében.

A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és a körmök épségéhez.

Melegítő hatású gabona.

A köles nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Felhasználás: A köles messze nem csak főve, köretként vagy kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási lehetőséget rejt magában. Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt, pogácsa, felfújt, rengetegféle desszert és krém.

Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
 
Energiaérték: 1462 kJ / 348 kcal
Zsír: 3,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 67 g
- amelyből cukor: 1,4 g
Fehérje: 12 g
Só: 0,01 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
 
Származási ország: Ukrajna.
 
Gluténmentes

Összetevők: köles

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!