Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
BIO mazsola 500g
1.662,00 Ft
Menny.:db

BIO mazsola 500g

1.662,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A mazsolát már i.e. 2000 évvel is előszeretettel fogyasztották Egyiptom és Perzsia területén. Számos szőlőfajtából készíthető mazsola, általában már a fürtön megkezdődik a gyümölcs szárítása, majd aszalással gyorsítanak rá a folyamatra. Egy kg mazsolához 4-5 kg lédús szőlő szükséges.

Jelentőség, hatások:

A mazsola magas energiatartalmát a benne található cukornak köszönhetjük, ezért fogyókúrában vagy cukorbetegség esetén önmagában egyáltalán nem, rostos ételhez adva (pl. zabkása) is csak nagyon kis mennyiségben fogyasztható. Viszont ha pont a gyors energianyerés a cél, akkor a mazsola sokkal jobb választás, mint mondjuk a szőlőcukor, a csokoládé vagy egy szénsavas üdítőital, hiszen a cukron kívül számos fontos ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek közül a kálium kiemelendő.

Felhasználás:

A mazsola képes feldobni a legegyszerűbb kelt tésztákat is, karácsonyi vagy más ünnepi fogásokat. A hétköznapokban fogyaszthatjuk müzliben, gyümölcssalátában, kásában, energiaszeletben, kekszben, de akár joghurtba is keverhetjük.

Nem csak édességeket, de salátákat is különlegesebbé tehetünk pár szem mazsolával.

Összetevők: mazsola*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A szőlőt megszárítják majd géppel és kézzel megtisztítják. Hogy ne ragadjanak össze a szemek, vékony olajréteggel bevonják őket. A folyamat végén kiszerelik.

A mazsola mint aszalt szőlő, a szőlő értékes tulajdonságait hordozza, koncentrált formában. Ősi kultúrnövényünk, mely fontos helyet érdemel étrendünkben. Édesítésre az egyik legtermészetesebb anyag, amit használhatunk.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték: 1252 kJ / 299 kcal
Zsír: 0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,06 g
Szénhidrát: 75,5 g
- amelyből cukor: 59,2 g
Fehérje: 3,1 g
Só: 0,03 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Üzbegisztán.

Összetevők / Receptek

Datolyagolyó:

Hozzávalók:
-2 érett banán
-10 dkg aszalt, mag nélküli datolya
-10 dkg leforrázott apró szemű zabpehely
-5 dkg mazsola
-20 dkg kókuszreszelék
-20 dkg darált olajos mag (dió)
-2 dkg karobpor
-kókusz

Elkészítés: A meghámozott banánt, a datolyát feldaraboljuk és a mazsolával együtt összepürésítjük. A zabpelyhet annyi forrásban levő vízzel leöntjük, ami ellepi. Állni hagyjuk kb. 30 percet. Majd a masszához hozzáadjuk a ledarált diót, a kókuszreszeléket és a zabot, majd betesszük 1 órára a hűtőbe. Majd vizes kézzel gombócokat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk. 

Oroszkrém torta:

Hozzávalók:

piskótához:
-30 dkg teljes kiőrlésű liszt
-20 dkg fehér liszt
-15 dkg gyümölcscukor
-1 ek. szódabikarbóna
-5 dl víz
-0,9 dl olaj

krémhez:
-3 dl növényi tej
-4 dkg kukoricakeményítő
vagy 1 vaníliás pudingpor

-3 ek. gyümölcscukor
 -1 csipet kurkuma (elhagyható)
 -1 teáskanál Bourbon-vanília
 -3-4 dl habbá verhető növényi tejszín
 -3 dkg áztatott mazsola
 -10 dkg kandírozott gyümölcs
 -10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

A piskóta hozzávalóit könnyű tésztává keverjük és kikent, lisztezett kerek tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-45 percig sütjük. A krémhez néhány evőkanál hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A többi tejet a gyümölcscukorral, vaníliával, kurkumával együtt  felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és sűrű krémet főzünk, amit jól kihűtünk. A tejszínt kemény  habbá verjük, kb. 1,5 dl-t félreteszünk belőle a díszítéshez. A kihűlt krémet elkeverjük a tejszínhabbal, a  mazsolával és a kandírozott citrushéjjal. A piskótarétegeket és a torta külsejét megkenjük a krémmel. A mandulát szárazon megpirítjuk és az oldalára nyomkodjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük (sőt javasolt már előző nap elkészíteni). A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük (esetleg használhatunk flakonos tejmentes tejszínhabot is) és kidíszítjük a tortát.

Vegán "túrós" táska:

Hozzávalók:

-50 dkg finomliszt
-10 dkg kókuszzsír
-2,5 dkg élesztő
-2 dl rizsital
-3 ek. eritritol
-1 ek. barna nádcukor
-1 mk. só
--
-15 dkg köles
-5 dl rizsital
-1 marék mazsola
-kb. 10 dkg nyírfacukor
-1 citrom leve

Elkészítés:

A lisztet és a kókuszzsírt elmorzsoljuk, a barna cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, még édesítjük eritritollal és dagasztást követően 30 perc alatt duplára kelesztjük. Ez idő alatt elkészítjük a kölestúrót: megfőzzük a kölest, majd édesítjük, ízesítjük. Hagyjuk kihűlni. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (ujjnyi vastagságúra), kockákat vágunk belőle, megtöltjük kölestúróval, behajtjuk és lisztezett, olajozott tepsiben 180 fokon kb .30 perc alatt kisütjük. 

 Vegán gluténmentes banános-mandulás keksz:

Hozzávalók:

-10 dkg hajdinaliszt 
-10 dkg szezámliszt 
-2 kk. szódabikarbóna
-8 dkg eritritol 
-10 dkg darált mandula
-10 dkg darált dió
-4 db banán
-1 dl rizs habkrém, felverve 
-mazsola, aszalt vörösáfonya, manduladarabok  - opcionális, ízlés szerint

Elkészítés: 

A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, az eritritolt, a ledarált mandulát és diót /napraforgómagot, egy másik tálban a banánt összetörjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a felvert rizs habot. Mindezt a száraz hozzávalókhoz keverjük. Beleforgatjuk a mazsolát, manduladarabokat, vagy opcionális ízesítőket (pl. gyömbért).   Sütőpapíros tepsibe tesszük (egy kanál segítségével) és 15 perc alatt 200 fokon megsütjük.  

 Vaníliás-mazsolás csiga:

Hozzávalók:

-25 dkg finomliszt
-25 dkg teljes őrlésű liszt
-3 dl növényi ital
-1,5 dl olívaolaj
-2,5 dkg élesztő
-3-4 ek. eritritol
-2 csomag vaníliás pudingpor
-6 dl növényi ital 
-sok-sok mazsola (ízlés szerint)
-vaníliapor, vagy vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt cukros növényi italban felfuttatjuk, majd a lisztekkel és olajjal együtt tésztát dagasztunk belőle, és 1 órát pihentetjük. Ez alatt megfőzzük a pudingot. A pudinghoz felforraljuk a tejet, kb. 0,5 dl tej kivételével, ebbe a pudingot keverjük be, és a forrásban lévő tejhez öntjük. Készre főzzük. lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a pudingot, teleszórjuk mazsolával, és henger alakúra feltekerjük. Szeleteket vágunk, melyeket lisztezett tepsibe teszünk. a tetejüket kevés növényi tejjel bekenjük. 
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.