Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
 BIO köles 500g
988,00 Ft
Menny.:db

BIO köles 500g

988,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe.

Jelentőség, hatások:

A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás indexű, így beilleszthető a cukorbetegek, inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdőgyulladás).

A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé (tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik – érdemes lehet hűtőben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” keleszterinszintet és növelni a „jót”. Ezen kívül szerepük van a daganatmegelőzésben és a szív- és érrendszeri problémák kezelésében, megelőzésében.

A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és a körmök épségéhez.

Melegítő hatású gabona.

A köles nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Felhasználás: A köles messze nem csak főve, köretként vagy kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási lehetőséget rejt magában. Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt, pogácsa, felfújt, rengetegféle desszert és krém.

Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1493 kJ / 357 kcal

Zsír:

3,9 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,9 g

Szénhidrát:

68,7 g

- amelyből cukor:

1,51 g

Fehérje:

10,6 g

Só:

0,0075 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Ukrajna

Bio és Gluténmentes

Összetevők: köles*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Összetevők / Receptek

Vegán mentás zöldborsós kölesfasírt:

Hozzávalók 4-6 főre (kb. 20-25 db):

300 g köles
200 g zöldborsó
2 evőkanál chia mag
6 evőkanál víz
3-4 szál újhagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
4 evőkanál frissen facsart citromlé
néhány friss mentalevél, felaprítva
só, bors
olívaolaj

Elkészítése:

A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 300 g mennyiség kb. 1,5 bögrényinek felel meg, tehát 3 bögrényi (250 ml-es bögrét használjunk) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni.

Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz.

Egy lábasban forraljunk vizet és blansírozzuk meg a borsót 2 perc alatt. Szűrjük le és a borsó egyharmadát pürésítsük botmixerrel.

Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval, a pürésített és egészben hagyott zöldborsóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal. Tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon. Pingpong labda vagy kicsit nagyobb nagyságú golyókat formázzunk belőle, tenyerünkkel lapítsuk le és egy kevés kókuszzsírban vagy olívaolajban süssük ki a fasírtokat teflon serpenyőben közepes láng felett.

Vegán savanyú káposztás köles fasírt:

Hozzávalók 18-20 db-hoz:

– 300 g köles
– 150 g savanyú káposzta, felaprítva
– 1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
– 2 evőkanál chia mag vagy lenmag
– 6 evőkanál víz
– 2 teáskanál friss aprított petrezselyem (vagy 1 teáskanál szárított)
– 3 teáskanál só
– frissen őrölt bors
– kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 300 g mennyiség kb. 1,5 bögrényinek felel meg, tehát 3 bögrényi (250 ml-es bögrét használjunk) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni.
Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz.
Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal. Tegyük a hűtőbe 15-20, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon.
Teniszlabda nagyságú golyókat formázzunk belőle, tenyerünkkel lapítsuk le és egy kevés kókuszzsírban vagy olívaolajban süssük ki a fasírtokat teflon serpenyőben közepes láng felett.



 

Dióval, répával és tetszőleges gabonával töltött padlizsán:

Hozzávalók:

-20 dkg jázminrizs / köles / barna rizs / bulgur ....kedvenc gabona
-víz
-4 nagyobb sárgarépa
-1 bögre kesudió vagy dió
-1 nagy fej vöröshagyma
-2 ek. lenmag 
-3 ek. víz
-himalaya só  - ízlés szerint 
-lestyán . ízlés szerint
-2 tk. pirospaprika
-4-5 ek.extra szűz olívaolaj  
-2 nagyobb paradicsom 

Elkészítés: 

A rizst kétszeres vízben kifőzzük. A hagymát 2 ek. és ugyanannyi olaj és víz keverékén megpároljuk, hozzákeverjük a nyersen lereszelt sárgarépát, a megdarált diót, a lestyánt, és az előzőleg vízbe áztatott lenmagot (ez tartja össze). Pirospaprikával színezzük, és sóval ízesítjük. Majd egy tepsit kiolajozunk, a padlizsánokat megmossuk, megtöröljük és a belsejüket kivájva  megtöltjük őket. Mindegyik tetejére 2-2 karika paradicsomot teszünk. Ezt követően beletesszük a kiolajozott tepsibe és 180 fokon összesütjük. Friss salátával fogyasztjuk. 
 

Mirinda szelet:

Hozzávalók:

Piskótához:

-25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
-10 dkg fruktóz
-fél csomag foszfátmentes sütőpor
-6 ek. olaj
-2,5 dl növényi ital+ fél ek. karobpor
-csipet só

töltelékhez:

-15 dkg köles
-6 dl kókusztejszín
-1 ek. tönkölydara
-1 csomag bourbon vaníliás cukor
-10  dkg fruktóz
-1 evőkanál növényi margarin turmixoláshoz

narancs zselé:

-fél vaníliás pudingpor
-2,5 dl 100%-os narancslé
-kis fruktóz 

Elkészítés:

A piskóta hozzávalóit összekeverem és kisütöm. Kb. 30 perc alatt megsül, de érdemes tűpróbának kitenni.  A tölteléknél a kölest a kókusztejszínnel és a többi hozzávalóval kivéve margarin összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon, majd kis lángon készre főzzük. Ha elkészült fedő alatt pihenni hagyjuk kihűlni. Addig a narancszseléhez a pudingport a narancslét, fruktózt összefőzzük. Ha megsült a tészta és kihűlt, akkor a tölteléket összeturmixoljuk egy kevés margarinnal és a tészta tetejére kenjük. Ha a narancszselé langyosra hűlt, akkor rásimítjuk a töltelék tetejére. Érdemes várni egy kis időt, hogy kihűljön és megdermedjen a teteje, de utána szeletelhető. 
 

Zellerkrémmel töltött burgonya:

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 l paradicsomszósz
2 ek. finomliszt
3-4 ek. olívaolaj 
3 ek. víz
10 dkg kidney bab
20 dkg búzahús
2-2 ek. bazsalikom, majoranna
himalaya só
2 tk. füstölt pirospaprika
1-2 tk. nyírfacukor (ízlés szerint)
--
1 csésze köles
3 csésze  víz
1 csokor petrezselyem / koriander
himalaya só
--
szezámmag

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. Eközben feldaraboltjuk a már kész búzahúst, a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. olaj és víz keverékén megpároljuk a hagymát, majd rászórjuk a lisztet, és belerakjuk a felaprított búzahúst. Rálocsoljuk a paradicsomszószt és hozzákeverjük a babot. Amennyiben szükséges, vízzel hígítjuk. fűszerezzük, ízesítjük, és akár tésztával, akár rizzsel vagy a háromszoros vízben kifőtt és ízesített kölessel tálaljuk. Ha bonyolultabb ételt  szeretnénk, akkor kifőtt tésztával (kb. 30 dkg-val) összekeverjük, olajozott tepsibe rakjuk, meglocsoljuk növényi tejszínnel és szezámmaggal megszórva kisütjük. 
 

Vegán "túrós" táska:

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
10 dkg kókuszzsír
2,5 dkg élesztő
2 dl rizsital
3 ek. eritritol
1 ek. barna nádcukor
1 mk. só
--
15 dkg köles
5 dl rizsital
1 marék mazsola
kb. 10 dkg nyírfacukor
1 citrom leve

Elkészítés:

A lisztet és a kókuszzsírt elmorzsoljuk, a barna cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, még édesítjük eritritollal és dagasztást követően 30 perc alatt duplára kelesztjük. Ez idő alatt elkészítjük a kölestúrót: megfőzzük a kölest, majd édesítjük, ízesítjük. Hagyjuk kihűlni. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (ujjnyi vastagságúra), kockákat vágunk belőle, megtöltjük kölestúróval, behajtjuk és lisztezett, olajozott tepsiben 180 fokon kb .30 perc alatt kisütjük. 

Facebook kommentek

Hasonló termékek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.