Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
BIO barnalencse 500g
1.253,00 Ft
Menny.:db

BIO barnalencse 500g

1.253,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.

Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.

A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.

Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.

Jelentőség, hatások:

A többi hüvelyeshez hasonlóan a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ez a hatás csökkenthető, ha a lencsét főzés előtt beáztatjuk vagy az első főzőlevet frissel cseréljük ki.

Felhasználás:

A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.

A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.

Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje. A fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.

Összetevők: barna lencse*

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1664 kJ / 398 kcal
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 74,2 g
- amelyből cukor: 1,1 g
Fehérje: 22 g
Só: 0 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Törökország.

*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Összetevők / Receptek

Vegán pirított tempeh, brokkoli és lencse saláta

Hozzávalók 3-4 főre:

– 250 g tempeh, vékony csíkokra szeletelve
– 500 g brokkoli, rózsáira szedve
– 1 és 1/2 csésze barnalencse
– 1 db citrom reszelt héja és egy kevés leve (kb. 2 evőkanál)
– 2 db babérlevél
– 4 evőkanál olívaolaj
– 4 evőkanál szójaszósz
– kevés szójakészítmény natúr
– só

Elkészítés: 

Előző este beáztatni a lencsét,  hogy rövidebb ideig kelljen főzni. Tegyük a lencsét egy lábasba, öntsük fel vízzel, sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet. Ha megfőtt, távolítsuk el a babérleveleket, szűrjük le, locsoljuk rá a citromlevet és tegyük félre, tartsuk melegen.
Egy kis tálkában keverjük össze a szójakészítményt ízlés szerint sóval. Egy lapos tálban keverjük össze az olívaolajat a szójaszósszal, tegyük bele a csíkokra vágott tempeh-t és hagyjuk marinálódni legalább 5 percig.

Egy serpenyőt hevítsünk fel közepes láng felett, tegyük bele a tempeh-t és pirítsuk meg mindkét oldalukon (nagyobb felületeken). Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. Tegyük a megmaradt olívaolajos szójaszószos keveréket a serpenyőbe, adjuk hozzá a brokkolit és egy csipet sót. Öntsünk hozzá egy kevés vizet (kb. 100 ml), tegyünk rá fedőt és kb. 8 perc alatt főzzük éppen puhára (de maradjon még ropogós).
Tálalás: szedjük a tányérra a meleg lencsét, tegyünk rá pirított tempeh-t, brokkolit és szórjuk meg reszelt citromhéjjal, majd kanalazzunk rá egy kevés szójakészítményt.

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.