Leírás
Szafi Free Ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék 1000 g
SÓ NÉLKÜL!
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonyamentes, rizsmentes, sütőpormentes, zsírszegény házi kenyér készíthető a lisztkeverékből, ami több nap után is puha marad.
A termékeinkhez nem használunk állati eredetű termékeket, ezért szennyeződéstől mentesen garantáltan vegán a Szafi Free termékcsalád.
Próbáld ki a többi Szafi Free termékünket is (palacsinta, piskóta, nokedli stb.)
Összetevők és érdekességek
Összetevők: Hajdinaliszt (53%), tápióka keményítő, kölesliszt, útifűmaghéjliszt, bambuszrost, térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályzó anyag (citromsav)
Átlagos tápérték |
100 g lisztkeverékben |
100 g kész kenyérben* |
energia: |
1407 kJ / 333 kcal |
775 kJ / 183 kcal |
zsír: |
1,7 g |
1,1 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,4 g |
0,2 g |
szénhidrát: |
64 g |
35,2 g |
- amelyből cukrok: |
1,3 g |
0,8 g |
rost: |
13,9 g |
7,5 g |
fehérje: |
8 g |
4,4 g |
só: |
0,01 g |
0,8 g |
* A felhasználási javaslatban megadott receptúra alapján. |
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat tartalmazhat!
Ropogós héjú illatos házi cipó recept
Hozzávalók (kb. 500 g-os kenyérhez):
· 270 g Szafi Free házi kenyér lisztkeverék
· 3 g himalaya só (ízlés és só szerint változhat)
· 40 g frissen facsart 100%-os citromlé
· 300 g langyos víz
· ízlés szerint fűszerek: szárított fokhagymapor, vöröshagymapor, kenyérfűszer, magok, stb.
Elkészítés:
A vízben keverjük el a citromlevet, a sót, és a fűszereket (opcionális) majd adjuk hozzá a 270 gramm lisztkeveréket és gyúrjuk, majd dagasszuk a tésztát (kb. 2 percig).
5 percig pihentessük a tésztát, majd gyúrjuk át lisztezett (kb. 5 g liszt) felületen (úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete).
1 gramm kókuszolajjal kenjük le a kenyér tetejét.
Majd pihentessük 20 percig a kenyeret. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Előmelegített forró sütőben 180 fokon 50 percig süssük, majd 200 fokon 20 percig.
Rácson hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.
1. Semmi esetre se süsse kenyér formában, ennél a kenyérnél nem szabad erős sütőben sem!
2. Semmiféleképpen ne süsse műanyag szilikonos lapon, hanem papírra tegye rá.
3. Ha a fenti 2 pont után is nedvesnek érzitek, akkor dagasztás után miután kezet mostatok, és neki állnátok a kenyér formázásnak, adjatok még hozzá 15 gramm lisztet úgy is gyúrjátok át a kenyér tésztát, majd formázzátok, és így süssétek meg, így már biztos nem lesz nedves a belseje. Továbbá ajánlom, hogy ne kenyeret, hanem zsemlét, kiflit, esetleg kisebb cipókat formázzatok belőle!
-
- Amit nem tartalmaz: glutént, tejet, tojást, olajat, élesztőt, cukrot, kukoricát, burgonyát, rizst, szóját, maglisztet, és VEGÁN alapanyagokból készült!!!!
- Olvastam már cifrábbnál cifrább találgatást miért kell bele a citromlé! :) Az egyetlen helyes válasz, azért kell bele a citromlé, mert ettől lesz finom! Ez veszi el a hajdina jellegzetes ízét és a színét, van aki már próbálta bio almaecettel és úgy is jó lett. DE SEMMIKÉPP SE HAGYJÁTOK KI BELŐLE! Én már a fotón felismerem, ha valaki kevesebbet tett bele. Pont ennyit tegyetek!
Julika kolléganőnk bio almaecettel úgy készítette, hogy 50 g -ot adot hozzá az almaecetből, és ennyivel kevesebb vizet! - Az eltarthatóságáról pedig annyit, hogy nyáron kb. 4 napig áll el szobahőmérsékleten, aki tovább szeretné tárolni az hűtőbe tartsa, vagyfagyassza le (megsütve, felszeletelve).
- Akinek gyengébb sütője van, és végképp úgy érzi nem sül át benne a fél kg-os mindenmentes kenyér, az formázzon belőle kiflit, vagy zsemlét, gyökérkenyeret a visszajelzések szerint ez még a leggyengébb gázsütőben is tökéletesen megsül.
- Kenyérsütőgépben sajnos nem készíthető el!
- Ízlés szerint tovább fűszerezhető, pl. szárított vöröshagymával, fokhagymával, magokkal, kenyér fűszerkeverékkeVideó:
- https://www.facebook.com/watch/?v=524407954432585