Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Naturmind zabpehelyliszt 500g
780,00 Ft
Menny.:db

Naturmind zabpehelyliszt 500g

780,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Naturmind
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés és őrlés után is megőrzi. Széleskörűen felhasználható, kiválóan helyettesíti az alacsonyabb rosttartalmú búzalisztet, viszont kenyerek, kelt tészták készítésére nem alkalmas.

Jelentőség, hatások:

A zabpehelyliszt a többi gabonaliszthez képest kevesebb keményítőt és több rostot, fehérjét és zsírt tartalmaz, aminek köszönhetően lassabban és kevésbé emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe alacsonyabb). E miatt vércukorproblémák esetén ajánlott a finomlisztet zabpehelylisztre cserélni.

A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehelyliszt segít megelőzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpehelylisztet vásárolni.

Felhasználás:

Alkalmas sütemények, palacsinta, keksz, pizzatészta, lepény készítéséhez, de kelt tészták és kenyér esetében inkább keverjük össze más liszttel (durumliszt), mert önmagában a zabpehelylisztből nem lehet olyan laza, ruganyos tésztát készíteni, mint azt a búzaliszttel megszoktuk. Felhasználható panírozáshoz, sűrítéshez, fasírthoz is.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
 
Energiaérték: 1557 kJ / 370 kcal
Zsír: 8,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,3 g
Szénhidrát: 56,1 g
- amelyből cukor: 1 g
Fehérje: 12,1 g
Só: 0,03 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
 
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
 
Származási ország: Egyesült Királyság.

Összetevők: zabpehelyliszt

Receptek:

Vegán bounty szelet:

Hozzávalók:

A tésztához:
-40 dkg liszt
-5 dkg zabpehelyliszt
-10 dkg kókuszzsír
-15 dkg gyümölcscukor
-3 ek.karobpor
-3-4 ek. víz

A krémhez:
-4,5 dl kókusztej
-15 dkg kókuszzsír
-7,5 ek. búzadara
-20 dkg kókuszreszelék
-10 dkg gyümölcscukor

A tetejére:
avokádós "csokikrém": (1 avokádó, 1 banán, 3 kanál méz/agavé szirup/datolyaszirup/rizsszirup, 3 ek. karob, 1 ek. kókuszzsír, késhegynyi vaníliapor, késhegynyi fahéj--mindez összeturmixolva)
 

Tortilla vegán sajtos mártogatóssal:

Hozzávalók 

Tortillához:
2,5 dl liszt – ebből 0,5 dl durumliszt, 
0,5 dl zabpehelyliszt,
1,5 dl finomliszt
1 dl víz
2 tk. 

Mártogatóshoz: 

1 közepes krumpli
1 sárgarépa
1 kiskanál citromlé
1/2 csésze kesudió
1/2 ek. mustár
 0,4 dl olivaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1-1,5 kiskanál füstölt pirospaprika
 0,6 dl sörélesztőpehely
 0,5 dl víz vagy a főzővízből
himalaya só

Elkészítés - tortilla:

Összekeverjük a tészta alapanyagait, rugalmas tésztát kapunk. Olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd egy folpack-ba csomagoljuk  be és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután szedjük 8 darabra és mindegyik darabot egy alaposan belisztezett gyúródeszkán folyamatosan a kezünket is lisztezve nagyon vékony körre  kinyújtjuk, és száraz teflonos vagy kerámia palacsintasütőbe téve megsütjük, egyszer megfordítva mindkét oldalukat. 

Elkészítés - mártogatós:

A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk és a többi hozzávalót is beletéve  újabb turmixolás majd  kóstolás következik. A mártogatós és a tortilla mellé együnk sok salátát is. 


Mandulás patkó:

Hozzávalók:

-15 dkg finomliszt
-15 dkg zabpehelyliszt 
-10 dkg mandula
-8 dkg kókuszzsír
-1 csipet 
-15 dkg aranybarna nádcukor
-1 tk. foszfátmentes sütőpor

-6 evőkanál víz
-3 evőkanál karobpor
-3 evőkanál növényi tejpor
-2 evőkanál kókuszolaj
-3-4 evőkanál méz / szirup 
-3-4 evőkanál víz


Elkészítés:

A megolvasztott kókuszzsírt kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk sütőport, a liszteket, a darált mandulát, és összegyúrjuk. Hűtőben 30 percig pihentetjük. Majd ujjnyi rudakat sodorunk a tésztából, és patkó alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kisütjük. Eközben elkészítjük az "öntetet": alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Legvégül a patkók végeit az öntetbe mártogatjuk. 


Vegán gnocchi tejszínes-metélőhagymás szósszal és aszalt paradicsommal:

Hozzávalók:

-50 dkg burgonya (lisztes)
-5 dkg durumliszt
-10 dkg finomliszt
-10 dkg zabliszt
-1 csipet só
--
-2 dl rizshabkrém
-1 csokor metélőhagyma
-1 kis fej hagyma
-tetszőleges aszalt paradicsom

--
-50 dkg burgonya (héj nélkül)
-22 dkg finomliszt
-1 ek. növényi ital
-1 csipet só


Elkészítés:

A krumplit megfőzzük. (Kicsit többet főzzünk, mert az adag hámozva értendő). Melegen meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzákeverjük a liszteket, és összegyúrjuk. Szükség esetén adjunk még hozzá lisztet. Sózzuk és kicsit állni hagyjuk 5-10 percet. Majd 8 részre szedjük és kígyókat formázunk (ahogy Fanni mondaná), kb. 2 cm-nyi magasságú rudak legyenek belőle. Éles késsel 2-3 cm-es darabra vágjuk, és kb. 15 percig pihentetjük. Ezután  forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, elkészült: szűrővel szedjük ki, mossuk le hideg vízzel és olajozott edénybe rakva tároljuk. A szósz általában paradicsomos szokott lenni, ha nincsen otthon paradicsom, kevés olaj és víz keverékén megpároljuk a hagymát, majd hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és belekeverve a metélőhagymát lezárjuk. Aszalt paradicsommal megszórva, és a szósszal meglocsolva tálaljuk a gnocchi-kat. 


Vegán gofri eperrel és citromos-kesudiós mártogatóssal:

Hozzávalók:
Gofrihoz:

-20 dkg zabliszt  + 30 dkg finomliszt  + 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
-3 tk. foszfátmentes sütőpor
-6-7 dl víz
-8 ek. olívaolaj
-3 közepes alma, lereszelve
-1 citrom héja
-2 tk. vaníliás cukor/vanília
--
-30 dkg eper
-kb. 4-5 ek. eritritol
-1/2 citrom leve
--
-1 bio citrom héja
-10 dkg kesudió
-10 dkg natúr tofu
-5-10 dkg eritritol
-1 citrom leve

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket, a vaníliás cukrot (vaníliaport) és a foszfátmentes sütőport. Megmosást követően hámozzuk meg az almákat, majd egy másik tálban reszeljük le őket. A citromhéjat is reszeljük hozzá. Ezt adjuk hozzá ezt a lisztes-sütőporos-vaníliás keverékhez. Majd mindehhez fokozatosan adagolva keverjük a vizet és az olajat. Keverjük ki csomómentesen, ha kell, használjunk botmixert.  Süssük meg gofrisütőben. Az epret egy edényben a citromlével és eritritollal ízesítve pároljuk meg. A kesudiót előző este áztassuk be, majd tegyük kelyhes mixerbe, adjuk hozzá a többi alapanyagot és készítsünk mártogatóst. 

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.