Leírás
Összetevők: sörélesztő, árpamaláta kivonat
Felhasználása: levesek, szószok, szendvicsek, tészták, rizs-ételek, főzelékek, müzlik ízesítéséhez. Hidegen sajtolt olajjal és fűszerekkel összekeverve, finom krémként pirítósra kenhető, ami egyben ízletes és egészséges.
Összetevők / Receptek
Pirított citromos leveleskel:
Hozzávalók 2-3 főre:
– 1 nagy csokor leveleskel, a levelek eltávolítva a szárról és falatnyi darabokra tépkedve
– 3 gerezd fokhagyma, meghámozva, felaprítva
– 3 evőkanál sörélesztő pehely (lehet több is, ízlésre bízva)
– 1/2 citrom leve
– só, bors
– kókuszzsír
Elkészítése:
Hevítsünk fel magas lángon egy teflon serpenyőt. Tegyünk bele 1 evőkanál kókuszszírt és dobjuk rá a leveleskelt. Hagyjuk, hogy magas lángon sercegjen, piruljon legalább 3-4 percig. Ha már néhány levél megbarnult, öntsünk hozzá egy kis vizet, tegyünk rá fedőt és pároljuk közepes láng felett 5-6 percig. Ilyenkor veszítenek a levelek keménységükből és lesznek kellemesen puhák.
Adjuk hozzá a fokhagymát, fedő nélkül továbbra is közepes lángon főzzük. Ha szükséges adjunk még hozzá egy kevés vizet. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha a fokhagyma is megfőtt, öntsük hozzá a citrom kifacsart levét, keverjük össze, főzzük még 2 percig. Zárjuk el alatta a lángot, szórjuk meg a sörélesztő pehellyel, keverjük jól át és tálaljuk!
Pizzás rúd:
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt (fele teljes őrlésű, fele finomliszt)
0,75 dl olívaolaj
2,5 dkg élesztő
kb. 12-2,5 dl víz
1 ek. gyümölcsukor
3 tk. himalaya só
Hozzávalók a krémhez:
1 tubus paradicsomkrém
3 gerezd fokhagyma
fűszersó, bazsalikom - ízlés szerint
Hozzávalók a sajthoz:
50 dkg Violife növényi sajt
kb. 3 ek. víz
2 ek. sörélesztőpehely
1 ek. burgonyakeményítő
1 ek. növényi dresszing
Elkészítés:
A tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és a cukros vízben felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen 30 percig pihentetjük. Eközben elkészítjük a feltétet is: összekeverjük a paradicsomszószt az átnyomott fokhagymával, a fűszerekkel. A sajtot lereszeljük, majd kelyhes turmixba téve hozzáadjuk a vizet, a sörélesztőpelyhet és összeturmixoljuk.
A tésztát kinyújtjuk (kb. félujjnyi vastagságúra, rákenjük a paradicsomos szószt, majd a a "sajtot" rákenjük és tetszőleges csíkokra vágjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 20 - 25 perc alatt kisütjük.
Tortilla vegán sajtos mártogatóssal:
Hozzávalók
Tortillához:
2,5 dl liszt – ebből 0,5 dl durumliszt,
0,5 dl zabpehelyliszt,
1,5 dl finomliszt
1 dl víz
2 tk. só
Mártogatóshoz:
1 közepes krumpli
1 sárgarépa
1 kiskanál citromlé
1/2 csésze kesudió
1/2 ek. mustár
0,4 dl olivaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1-1,5 kiskanál füstölt pirospaprika
0,6 dl sörélesztőpehely
0,5 dl víz vagy a főzővízből
himalaya só
Elkészítés - tortilla:
Összekeverjük a tészta alapanyagait, rugalmas tésztát kapunk. Olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd egy folpack-ba csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután szedjük 8 darabra és mindegyik darabot egy alaposan belisztezett gyúródeszkán folyamatosan a kezünket is lisztezve nagyon vékony körre kinyújtjuk, és száraz teflonos vagy kerámia palacsintasütőbe téve megsütjük, egyszer megfordítva mindkét oldalukat.
Elkészítés - mártogatós:
A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk és a többi hozzávalót is beletéve újabb turmixolás majd kóstolás következik. A mártogatós és a tortilla mellé együnk sok salátát is.
Tavaszi "macskasaláta":
Hozzávalók:
1 kisebb zeller
1 kisebb alma
2 közepes sárgarépa
10 dkg Violife mozarellás
2 szál újhagyma
4 ek. olívaolaj
1-2 ek. citromlé
1 ek. sörélesztőpehely
1/2 ek. agavészirup
só, ill. tetszés szerinti fűszerek
Elkészítés: Lereszeljük a hozzávalókat. Az öntet hozzávalóit kikeverjük és a lereszelt zöldségekre öntjük. Összekeverjük és tetszőlegesen díszítjük, tálaljuk.