Leírás
Az Amorphophallus konjak sok más néven ismert, például elefántláb, kígyónövény vagy konnyaku, amelyek a valóságban mind ugyanarra utalnak: egy hosszúkás központi szárból álló, nagy levelekkel rendelkező, egzotikus ázsiai növényre. A lisztet a növény gyökerének őrlésével állítják elő. Az ázsiai konyhában már régóta széleskörűen felhasználják számos étel állagának javítása érdekében.
Jelentőség, hatások:
A konjak lisztnek nagyon alacsony az energia- és szénhidráttartalma, ami diétázóknak és cukorbetegeknek is ajánlhatóvá teszi. Vízben oldódó élelmi rostokban gazdag, ennek köszönhetően a bélben megduzzad és növeli a teltségérzetet. Ám ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasszunk a konjak liszt mellé, mert csak így tudja kifejteni ezt a jótékony hatását.
Felhasználás:
A konjak lisztnek nagyon jó a vízfelvevő képessége, így nagyon kis mennyiségű liszttel is könnyedén besűríthetjük a krémleveseket, főzelékeket, mártásokat, pudingokat. A zselatin és a tojás is helyettesíthető vele.
Sütéshez is használható, de figyeljünk a pontos adagolásra, mert könnyen kiszáradhat a tésztánk.
Összetevők: konjakliszt (konjac)