Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Naturmind fekete szezámmag 250g

Ár:
776 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Naturmind
Szállítási díj: 1.890 Ft
Várható szállítás: 2020. október 27.
Menny.:db

Leírás

A szezámmag Indiából származó növény, de már évezredekkel ezelőtt elterjedt és meghonosodott egész Ázsiában és a Mediterráneumban. Az egyiptomi hieroglifákban is említést tesznek róla és a római hadsereg tagjai mézzel összekevert szezámmagot fogyasztottak, hogy megőrizzék erejüket.

A fekete színű szezámmag, fehér rokonával ellentétben hántolatlan és inkább a Távol-Keleten elterjedtebb. Erősebb aromája van.

Jelentőség, hatások:

A fekete szezámmagnak jelentős a zsírtartalma, amelynek összetétele kedvező. Főleg egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírsavakat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. Ezek a tápanyagok együttesen hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer, az emésztés és a bőr épségéhez, szépségéhez. Számos ásványi anyagban, vitaminban, antioxidánsban is bővelkedik a szezámmag, amelyek például a csontritkulás megelőzésében játszhatnak szerepet.

Felhasználás:

Leginkább házi kenyerek és pékáruk díszítésére használják. Keverhetjük akár a tésztába is vagy a tetejére szórhatjuk. Óvatos pirítással fokozhatjuk az aromáját, amely egy egyszerű hamburgerzsemlét is különlegessé tud tenni.

Krémekbe, öntettekbe, növényi joghurtba is keverhetjük.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
 
Energiaérték: 2397 kJ / 573 kcal
Zsír: 49,66 g
- amelyből telített zsírsavak: 6,96 g
Szénhidrát: 23,45 g
- amelyből cukor: 0,3 g
Fehérje: 17,73 g
Só: 0,0275 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
 
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
 
Származási ország: India.

Összetevők: fekete szezámmag

Összetevők / Receptek

Zellerkrémmel töltött burgonya:

Hozzávalók:

-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-1/2 l paradicsomszósz
-2 ek. finomliszt
-3-4 ek. olívaolaj 
-3 ek. víz
-10 dkg kidney bab
-20 dkg búzahús
-2-2 ek. bazsalikom, majoranna
-Himalaya só
-2 tk. füstölt pirospaprika
-1-2 tk. nyírfacukor (ízlés szerint)
--
1 csésze köles
3 csésze  víz
1 csokor petrezselyem / koriander
himalaya só
--
szezámmag

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. Eközben feldaraboltjuk a már kész búzahúst, a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. olaj és víz keverékén megpároljuk a hagymát, majd rászórjuk a lisztet, és belerakjuk a felaprított búzahúst. Rálocsoljuk a paradicsomszószt és hozzákeverjük a babot. Amennyiben szükséges, vízzel hígítjuk. fűszerezzük, ízesítjük, és akár tésztával, akár rizzsel vagy a háromszoros vízben kifőtt és ízesített kölessel tálaljuk. Ha bonyolultabb ételt  szeretnénk, akkor kifőtt tésztával (kb. 30 dkg-val) összekeverjük, olajozott tepsibe rakjuk, meglocsoljuk növényi tejszínnel és szezámmaggal megszórva kisütjük. 


Lilakáposzta saláta pirított magokkal és tahinis joghurt öntettel:

Hozzávalók:

– egy közepes fej lilakáposzta fele, vékony csíkokra vágva
– 3 szál sárgarépa, meghámozva, vékony csíkokra vágva
– 2 evőkanál tökmag
– 2 evőkanál  bio napraforgómag
– 2 evőkanál bio hántolatlan szezámmag
– 6 evőkanál Sojade szójakészítmény, natúr 

– 3 evőkanál frissen facsart citromlé
– 3 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
– só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Egy száraz serpenyőben 3-4 perc alatt pirítsuk meg a magokat. Egy tálban keverjük össze a lilakáposztát a sárgarépával. Szórjuk meg a pirított magokkal. Egy kis tálkában keverjük össze a joghurtot a tahinivel és a citromlével. Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint. Kanalazzunk az öntetből a salátára.


Paprikás-sajtos-sokmagvas kenyér:

Hozzávalók:

-25 dkg teljes őrlésű liszt 
-15 dkg finomliszt
-10 dkg szezámmagliszt
-1 dl olívaolaj
-só - ízlés szerint
-2,5 dkg élesztő
-1 tk. barna cukor
-3 dl langyos víz 
-10 dkg lenmag
-10 dkg szezámmag
-10 dkg napraforgómag 
-1 kaliforniai paprika
-10 dkg Violife növényi, mozarellás 
-1 ek. búzasikér

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk , majd hozzáadjuk a lisztekhez, felengedjük még szükséges mennyiségű vízzel, illetve az olajjal. Hozzáadjuk a búzasikért, ez javítja a kenyér állagát. 
10 percig dagasztjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezalatt összedaraboljuk a paprikát, a sajtot, kimérjük a magokat. Beledolgozzuk a tésztába  mindezt (1 marék magot kihagyva), újból 10 percig dagasztjuk, majd formába tesszük, olajjal lekenjük, a kihagyott magvakkal még megszórjuk, és langyos helyen még pihentetjük, 30 percet. Majd 180 fokon 45-50 perc alatt kisütjük. 


Diós kókuszos árpapehely granola:

Hozzávalók:

– 2 bögre árpapehely
– 1 bögre dió
– 1/2 bögre tökmag
– 1/2 bögre kókuszreszelék
– 2 evőkanál chia mag
– 2 evőkanál szezámmag
– 2 evőkanál lenmag
– 3 evőkanál hántolt kendermag
– 1/2 teáskanál fahéj
– 1/2 teáskanál 
– 4 evőkanál juharszirup
– 4 evőkanál kókuszzsír

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: árpapehely, tökmag, dió, kókuszreszelék, chia mag, szezámmag, lenmag, kendermag, fahéj, só. A végén adjuk hozzá a juharszirupot és a kókuszzsírt és jól keverjük el. Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson. Süssük kb. 6-8 percig, keverjük át, majd süssük újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész).

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!