Leírás
Összetevők: búzasikér
A búza sikérje rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. A búzasikérből búzahús (szejtán) is készíthető megfelelően fűszerezve. Rántva, vagy sütve a húshoz hasonló állagú és ízű feltétet kapunk.
Felhasználása: alacsony sikértartalmú lisztek feljavítására (pl. kenyérsütés), szejtán készítéséhez.
Összetevők / Receptek
Paprikás-sajtos-sokmagvas kenyér:
Hozzávalók:
-25 dkg teljes őrlésű liszt
-15 dkg finomliszt
-10 dkg szezámmagliszt
-1 dl olívaolaj
-só - ízlés szerint
-2,5 dkg élesztő
-1 tk. barna cukor
-3 dl langyos víz
-10 dkg lenmag
-10 dkg szezámmag
-10 dkg napraforgómag
-1 kaliforniai paprika
-10 dkg Violife növényi, mozarellás
-1 ek. búzasikér
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk , majd hozzáadjuk a lisztekhez, felengedjük még szükséges mennyiségű vízzel, illetve az olajjal. Hozzáadjuk a búzasikért, ez javítja a kenyér állagát.
10 percig dagasztjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezalatt összedaraboljuk a paprikát, a sajtot, kimérjük a magokat. Beledolgozzuk a tésztába mindezt (1 marék magot kihagyva), újból 10 percig dagasztjuk, majd formába tesszük, olajjal lekenjük, a kihagyott magvakkal még megszórjuk, és langyos helyen még pihentetjük, 30 percet. Majd 180 fokon 45-50 perc alatt kisütjük.