Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Bokashi Organko 2 Konyhai mini komposztáló + 1kg Bokashi starter
29.990,00 Ft
Menny.:db

Bokashi Organko 2 Konyhai mini komposztáló + 1kg Bokashi starter

29.990,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Egyéb
Szállítási díj: 1.590,00 Ft

Leírás

Bokashi Organko 2 konyhai mini anaerob komposztáló edény segítségével a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok beltérben újrahasznosíthatók, és kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá alakíthatók át.

A Bokashi Organko 2 komposztáló Red Dot dizájn díjjal kitüntetett termék, finom, kecses formája, és visszafogott színe miatt nem szükséges elrejteni, sőt, akár a konyha dísze is lehet! 

Újrahasznosított műanyagból, Európában készült!

1 kg Bokashi starter kultúrával együtt!

Gyártó: Bokashi Organko

A konyhai komposztáló anaerob (azaz a levegő jelenléte nélküli) komposztálási folyamatra lett kitalálva. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter szükséges!

A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.

A konyhai mini komposztáló és a Bokashi komposzt starter pontos használati módjáról lejebb olvashat.

Mitől különleges a Bokashi Organko 2?

A Bokashi Organko 2-t 2019-ben Red Dot Design Award díjjal tüntették ki. A díjat egyrészt a funkciója miatt ítélték oda, vagyis azért, mert "a konyhai szerves hulladék gyűjtését és felhasználását segíti elő; és a starter segítségével fermentálja a hulladékot, amely később természetes trágyaként és tápoldatként felhasználható".

Emellett a zsűri kiemelte, hogy a komposztáló teteje könnyen nyitható, finom formájának, karcsú alakjának és feltűnésmentes színének köszönhetően bármely konyhában jól mutat. A környezetbarát komposztáló újrahasznosított anyagból készült, amely élettartama végén ismét újrahasznosítható. A Red Dot tanúsítvány megtekinthető ezen az oldalon.

Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?

- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek, 
- nyers vagy elkészített húsok, csontok,
- kávézacc, akár filter-papírral együtt.

 

Hogyan használjuk a Bokashi Organko 2 konyhai komposztálót?

A körkörös hulladékkezelés és a hulladékmentes életmód eredményeként a szerves hulladék új élet táptalajává válik, amiből új, finom, saját élelmiszert termeszthetünk!

  1. Mielőtt egy újabb adag szerves hulladékot tennénk a vödörbe, öntsünk bele 20 ml startert.
  2. Dobjuk a hulladékot a vödörbe (miután a nagyobb darabokat felaprítottuk).
  3. Adjunk 20 ml startert minden újabb réteg szerves hulladékhoz. Nagyobb mennyiségű szerves hulladék esetén minden 5cm szerves hulladék-réteg öntsünk 20 ml startert a vödörbe - a felületen egyenletesen eloszlatva.
  4. Használjuk a szett részeként kapott leszorítót a vödör tartalmának leszorításához, és a levegő kipréseléséhez, majd zárjuk le a komposztáló fedelét.
  5. Készítsünk elő egy tárolóedényt, amiben a komposztfolyadékot tartjuk majd. Ezután döntsük hátra az edényt 45 fokos szögben, és húzzuk ki a dugót. A döntés miatt nem ömlik majd ki a folyadék.
  6. Döntsük előre a komposztálót, és eresszük ki a komposzt folyadékot. 3-5 naponta csapoljuk le a fermentációs folyadékot.
  7. Amikor a szerves hulladék szintje már csak kb. 5 cm-re van a komposztáló tetejétől, öntsük a hulladékot zárjuk le a doboz tetejét 14 napra, hogy az érési folyamat végbemenjen. Ennek leteltével tegyük a végterméket egy kerti komposztálóba, ássuk el, vagy keverjük össze virágfölddel a leírásban ismertetett arányok betartásával.
  8. A higítatlan fermentációs folyadék alkalmas duguláselhárításra, csatornatisztításra, és pöcegödör karbantartásra. Vízzel higítva remek tápoldatot kapunk, mind a kültéri, mind a beltéri növények nagy örömére.

Méretei:

34 cm magas, átmérője 24,5 cm.

Űrtartalma: 9,6 liter.

Anyaga: A vödör különböző anyagokból készült. BPA-mentes, újrahasznosított műanyag belső vödör, amely mosogatógépben is mosható (maximum 55°C-os hőmérsékleten).

A csomag tartalma:

  • 1db külső fedél
  • 1db belső fedél, leszorító
  • 1db belső vödör, 9,6 L
  • 1db adagolókanál
  • 1db bokashi komposzt starter, 1 kg
  • 1db pánt, amely a komposztáló vödör füleként annak megemelésében segít
  • 1db külső vödör
  • 1db csap
  • 1db termékismertető

Miért jó a környezetünknek, ha komposztálunk?
A komposztálás sok szempontból hasznos. A szerves hulladék (ami az összes háztartási hulladék 30-35 %-át teszi ki) helyben marad, nem kell elszállítani, nem kell drága hulladéklerakóra elhelyezni, nem kerül feleslegesen elégetésre. Emellett a komposztálással a szerves hulladékból értékes tápanyagok kerülnek vissza kertünkbe, társasházunk környezetébe, így újra beépülhetnek a növényekbe, nem lesz szükség műtrágyára.

Használati utasítás:

Bokashi Organko konyhai mini komposztáló A Bokashi Organko konyhai mini komposztáló edény a Bokashi komposzt starterrel egyedülálló lehetőséget nyújt a háztartásokban keletkező konyhai hulladék újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondicionálóvá. A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely hatékony mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából és melaszból áll. Segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában. Szükséges eszközök: • Bokashi Organko konyhai mini komposztáló • Bokashi komposzt starter (a csomag része) • Adagolókanál, lenyomó, tálka a komposztfolyadék felfogására (a csomag része) • Nejlonzacskó, tányér vagy más (műanyag, üveg, rozsdamentes fém), szigetelésre, tömörítésre szolgáló fedő, nehezék Mi kerülhet a konyhai komposztálóba? • zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy sült/főtt formában, • sajtok, tejtermékek, de ez esetben több Bokashi komposzt starter szükséges, • nyers vagy elkészített húsok, csontok- szintén több Bokashi komposzt startert igényelnek, • kávézacc, akár filter-papírral együtt. A komposztálás menete Az üres Bokashi Organko konyhai mini komposztáló edény aljára helyezzük be a lyukacsos elválasztó tálcát (a szilárd és folyadék fázis különválasztására szolgál). A tálcára szórjunk egy adagolókanálnyi Bokashi komposzt startert. Erre helyezzük az apróra (1-2 cm) vágott konyhai hulladékot, majd egyenletesen oszlassunk el a tetején 1 kanálnyi Bokashi komposzt startert. Ha több zöldhulladékot teszünk a vödörbe, minden 5 cm-es rétegre szórjunk 20 ml Bokashi komposzt startert, vagy állati eredetű hulladék esetén többet. A lenyomó segítségével egyenletesen nyomkodjuk le, majd fedjük le a komposzt felszínét egy nejlonzacskóval. A zacskó mindenhol takarja a komposzt keveréket és nyomjuk le úgy, hogy a levegőnek minél kevesebb hely maradjon így biztosítva anaerob környezetet a mikrobáknak. Nehezékként ráhelyezhetünk a lezáró nejlonzacskóra például egy tányért vagy más tárgyat. Ezt követően gondosan zárjuk le a komposztáló edény fedelét. Hasznos tanácsok: • A Bokashi Organko konyhai mini komposztáló edény feltöltése szokásainktól függő ütemben, akár naponta történhet. • Mindig friss hulladékot adjunk hozzá, rothadt vagy penészes anyagokat ne. • A nedvességtartalmat csökkentsük, amennyire lehet, facsarjuk ki a hulladékot mielőtt hozzáadjuk. • Tároljuk szobahőmérsékleten, és ne helyezzük napra. • Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg túl sok Bokashi komposzt startert adunk a keverékhez, mert nem lehet túladagolni. • A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt keverék felszínén megjelenő fehér bevonat, illetve az édes-savanyú illat jelzi. • A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadó szag jelzi, ez esetben szórjunk egy marék cukrot a komposzt keverékre és ügyeljünk a levegőtől való tökéletes elzárásra. • Amennyiben a komposzt tetején fekete színű penész jelenik meg, a komposztálást szakítsuk meg, a vödör tartalmát ürítsük ki egy kerti komposztálóba, és az edény kimosása után kezdjük újra a komposztálási folyamatot. • A keletkező komposztlevet a beépített csapon keresztül 2-3 naponta engedjük le, illetve a behelyezett hulladék nedvességtartalmától függő gyakorisággal. • Ezt az élő mikroorganizmusokat is tartalmazó értékes folyadékot felhasználhatjuk növényeink öntözésére 1:100-1:1000 hígításban, a növény korától függően (fiatalabb növény esetén a nagyobb hígítást alkalmazzuk), de felhasználhatjuk töményen is például lefolyókba öntve lerakódások és kellemetlen szagok megszüntetésére. • Fontos, hogy a komposztlevet minél előbb használjuk fel, ne tároljuk egy-két napnál tovább. • Amint a komposztáló edény megtelt, folytassuk a komposztlé időnkénti (2-3 naponta) leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani. • Az elkészült fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével. • Fontos, hogy a Bokashi Organko konyhai mini komposztálót minden kiürítés után elmossuk és tisztán tartsuk. • A Bokashi Organko konyhai mini komposztáló kizárólag a Bokashi komposzt starter alkalmazásával eredményez megfelelő anaerob fermentációt, e nélkül a konyhai hulladék rothadása következik be. A fermentált komposzt további kezelése és felhasználása A kerti talajba kijuttatás: A további fermentáció érdekében a Bokashi konyhai komposzt keveréket a talajba be kell ásni. Célszerű a növényeink későbbi kiültetésének helyén, vagy mellette egy árkot ásni és ebbe helyezni a komposzt keveréket, amit földdel is össze kell keverni, és befedni az anaerob környezet biztosítása érdekében. A földdel való lefedésre azért is van szükség, mert így a háziállatok elől is védelmet nyújt. (Természetesen az sem okoz rájuk nézve gondot, ha megtalálják, ez egy természetes, ártalmatlan anyag.) A friss Bokashi komposzt a növények számára azonban stressz-tényező lehet, ezért minden esetben kb. két hetet várni kell, míg a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük. Virágládába vagy tároló edénybe helyezés: A virágládát vagy tároló edényt 1/3 részig töltsük meg virágfölddel, ehhez adjunk 1/3 rész Bokashi konyhai komposztot és keverjük össze a földdel. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és takarjuk le egy nejlon zacskóval az anaerob környezet biztosítása érdekében. Ugyanezt megtehetjük egy zárható műanyag dobozban is. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.

Youtube videók

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.