Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.999 Ft
Menny.:db

Bokashi komposztáló starter kultúra

3.999 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Egyéb
Szállítási díj: 1.790 Ft
Várható szállítás: 2021. december 07.

Leírás

Fermentált gabonakorpa szerves anyagok komposztálásához.  Háztartási hulladék komposztálásához starter kultúra, a Konyhai mini komposztáló-hoz ajánljuk elsősorban.  Gyártó: Greenman Származás: USA Kiszerelés: 1 kg

A “bokashi” egy japán szó, amely lefordítva körülbelül annyit tesz, mint “mindenféle szerves anyag, vagy fermentált szerves anyag”. Évszázadok óta alkalmazott hagyományos biológiai aktivitást növelő anyag, például a komposztáláshoz.  A Bokashi az effektív mikroorganizmusok biológiai működésének felhasználásával előállított komposzt starter, amely lehetővé teszi a szerves hulladék irányított, anaerob komposztálását. A Bokashi egy késztermék, amely tisztán növényi alapanyagokat tartalmaz az effektív mikroorganizmusokkal beoltva. Használata a Recycle konyhai mini komposztálóval javasolt. A Greenman Bokashi gabonakorpa és egyéb hordozóanyagok keveréke, melyek inakítv formában tartalmazzák azokat a jótékony hatású probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek a hulladék nedvesség tartalmával érintkezve aktiválódnak és így kezdik el lebontani azokat. Elsősorban a háztartási komposztáló edényhez javasoljuk, mivel a konyhai hulladék elegendő nedvességet tartalmaz ahhoz, hogy a jótékony hatású mikróbák elkezdjék a lebontó munkát. Alkalmazása: Bármilyen eredetű szerves hulladék anaerob komposztálására starter kultúraként, de különösen a Konyhai mini komposztálóhoz Tárolása: Szobahőmérsékleten.  A Biokontroll Hungária Nonprofit Kht. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott készítmény.   A Bokashi:  • biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmény, • genetikailag módosított szervezetektől mentes, • biológiai gyártási eljárással, szigorú higiéniai irányelvek és minőségi előírások alapján készül, • édes/savanyú szagú, • szemcsés állományú, • fakó barna színű komposztálási segédanyag, • nem emberi fogyasztásra való.

Összetevői: Szerves növényi hordozó (gabona korpa), víz, bio cukronád melasz, agyagásvány, kőzetliszt, EM-kerámia por és SCD mikroorganizmusok.

Csomagolása:

Fém-műanyag zacskó, csak vegyes hulladékgyűjtőben gyűjthető!

Elsődleges környezeti előnye:

A komposztálás sok szempontból hasznos. A szerves hulladék (ami az összes háztartási hulladék 30-35 %-át teszi ki) helyben marad, nem kell elszállítani, nem kell drága hulladéklerakóra elhelyezni, nem kerül feleslegesen elégetésre. Emellett a komposztálással a szerves hulladékból értékes tápanyagok kerülnek vissza kertünkbe, társasházunk környezetébe, így újra beépülhetnek a növényekbe, nem lesz szükség energiaigényesen előállított és környezetszennyező műtrágyára.

Leírás komposztáláshoz:

RECYCLE konyhai mini komposztáló Az RECYCLE konyhai mini komposztáló edény és a Bokashi komposzt starter egyedülálló lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá. A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában. Szükséges eszközök: • RECYCLE konyhai mini komposztáló edény • Bokashi komposzt starter • Nylon zacskó, tányér vagy más (műanyag, üveg, rozsdamentes fém), szigetelésre, tömörítésre szolgáló fedő, nehezék • Keverő kanál, pohár vagy tálka a „Komposzt Juice" felfogására Mi kerülhet a konyhai komposztálóba? • zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában, • sajtok, tejtermékek, de ez esetben több Bokashi komposzt starter szükséges, • nyers vagy elkészített húsok, csontok- szintén több Bokashi komposzt startert igényelnek, • kávézacc, akár filter-papírral együtt. A komposztálás menete Az üres RECYCLE konyhai mini komposztáló edény aljára helyezzük be a lyukacsos elválasztó tálkát, mely a szilárd és folyadék fázis elválasztását szolgálja. Erre a tálkára szórjunk körülbelül egy marék száraz Bokashi komposzt startert. Erre helyezzük az apróra (1-2 cm) vágott konyhai hulladékot, és minden rétegre szórjunk egy-egy marék Bokashi komposzt startert. Amint az egy alkalommal összegyűlt hulladékot behelyeztük keverjük jól össze, majd a tetejére is szórjunk Bokashi komposzt startert. Fedjük le a felszínét egy nylon zacskóval úgy, hogy mindenhol takarja a komposzt keveréket és nyomjuk le, tömörítsük össze, azért hogy a levegőnek minél kevesebb hely maradjon, így biztosítva anaerob környezetet a mikróbáknak. Nehezékként ráhelyezhetünk a lezáró nylon zacskóra például egy tányért vagy más tárgyat is. Ezt követően gondosan zárjuk le a komposztáló edény fedelével.  Hasznos tanácsok: • Az RECYCLE konyhai mini komposztáló edény feltöltése szokásainktól függő ütemben, akár naponta történhet. • Mindig friss hulladékot adjunk hozzá, rothadt vagy penészes anyagokat ne. • A nedvességtartalmat csökkentsük, amennyire lehet, facsarjuk ki a hulladékot mielőtt hozzáadjuk. • Tároljuk szobahőmérsékleten, és ne helyezzük napra. • Ügyeljünk arra, hogy mindig csak azt a réteget keverjük össze a Bokashi komposzt starterrel, amit az adott alkalommal helyeztünk az edénybe, a korábbiakat már ne keverjük hozzá. • Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg túl sok Bokashi komposzt startert adunk a keverékhez, mert ebből nem lehet sok. • A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt keverék felszínén megjelenő fehér bevonat, illetve az édes-savanyú illat jelzi. • A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ez esetben szórjunk egy marék cukrot a komposzt keverékre és ügyeljünk a levegőtől való tökéletes elzárásra. • A keletkező „Komposzt Juice"-t a beépített csapon keresztül 2-3 naponta engedjük le, illetve a behelyezett hulladék nedvességtartalmától függő gyakorisággal. • Ezt az élő mikroorganizmusokat is tartalmazó értékes folyadékot felhasználhatjuk növényeink öntözésére 1:100-1:1000 hígításban, a növény korától függően (fiatalabb növény esetén a nagyobb hígítást alkalmazzuk), de felhasználhatjuk töményen is például kanálisba, lefolyókba öntve lerakódások és kellemetlen szagok megszüntetésére. • Fontos, hogy a „Komposzt Juice"-t minél előbb használjuk fel, ne tároljuk egy-két napnál tovább. • Amint a komposztáló edény megtelt, folytassuk a „Komposzt Juice" időnkénti (2-3 naponta) leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani. • Az elkészült RECYCLE fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével. • Fontos, hogy az RECYCLE konyhai mini komposztálót minden kiürítés után elmossuk és tisztán tartsuk. • Az RECYCLE konyhai mini komposztáló kizárólag az SCD Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált Bokashi komposzt starter alkalmazásával eredményez megfelelő anaerob fermentációt, e nélkül a konyhai hulladékok rothadása következik be. • Az RECYCLE konyhai mini komposztálás egy új módszer a komposztálásban, éppen ezért érdemes mindenkinek kikísérletezni a legmegfelelőbb alkalmazást a saját háztartásában! A fermentált komposzt további kezelése és felhasználása • Első lehetőség közvetlenül a kerti talajba kijuttatni: A további fermentáció érdekében az RECYCLE Bokashi konyhai komposzt keveréket a talajba be kell ásni. Célszerű a növényeink későbbi kiültetésének helyén, vagy e mellett egy árkot ásni és ebbe helyezni a komposzt keveréket, amit földdel is össze kell keverni, és befedni az anaerob környezet biztosítása érdekében. A földdel való lefedésre azért is van szükség, mert a háziállatok elől is védelmet nyújt. (Természetesen az sem okoz rájuk nézve gondot, ha megtalálják, ez egy természetes, nem toxikus anyag, de számukra létezik megfelelőbb probiotikus termék az SCD Probiotikus Mikroorganizmusok felhasználásával.) A friss Bokashi komposzt azonban a növények számára stressztényező lehet, ezért minden esetben kb. két hetet várni kell, míg a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük. • Második lehetőség virágládába vagy tároló edénybe helyezni: A virágládát vagy tároló edényt 1/3 részig töltsük meg virágfölddel, ehhez adjunk másik 1/3 rész RECYCLE Bokashi konyhai komposztot és keverjük össze a földdel. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és takarjuk le egy nylon zacskóval az anaerob környezet biztosítása érdekében. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez. 

Facebook kommentek