Leírás
Összetevők: hidegen sajtolt napraforgóolaj*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Magas olajsavtartalmú, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó napraforgómagból, egyszeri hidegen sajtolással előállított szagtalanított étolaj. Kémiai finomítás és magas hőmérséklet alkalmazása nélkül.
Felhasználása: főzéshez, hagyományos- és fritőzben történő sütésre, salátaolajnak.
Tápanyagtartalom (100 ml-ben):
Energiaérték: | 3700 kJ / 900 kcal |
Zsír: | 100 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 7 g |
Szénhidrát: | 0 g |
- amelyből cukor: | 0 g |
Fehérje: | 0 g |
Só: | 0 g |
E-vitamin | 30 mg (250% NRV) |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Glutén- és allergénmentes üzemben csomagolva!
Származási ország: Szlovákia.
Összetevők / Receptek
Marinált sült tempeh szendvics paradicsommal, avokádó majonézzel és salátával:
Hozzávalók:
Tempeh-hez (elég nagy adag lesz belőle):
– 250 g tempeh
– 1/4 bögre szójaszósz (lehet tamari is, a gluténmentes változat)
– 1/4 bögre almaecet
– 1/4 bögre juharszirup
– 1/4 bögre napraforgó olaj
– 1/4 bögre víz
– 2 evőkanál füstölt paprika
– 2 teáskanál fokhagymapor
Szendvicshez:
– néhány szelet kenyér
– marinált sült tempeh szeletek
– avokádó majonéz
– paradicsom szeletek
– saláta
– só, bors
Elkészítés:
A tempeh-t vágjuk vékony szeletekre.
Egy tálban keverjük össze a füstölt paprikát a fokhagymaporral, lassan öntsük hozzá az összes folyékony alapanyagot, közben kevergessük, hogy csomómentes legyen. A szeletekre vágott tempeh-t tegyük egy lapos sütőtálba vagy dobozba (lehet egymásra is pakolni a szeleteket, nem fontos egy rétegben maradniuk), öntsük rá a pácot és tegyük be a hűtőbe marinálódni legalább két órára, de akár egy éjszakára is.
Egy serpenyőben közepes láng felett hevítsünk napraforgó olajat és adagokban süssük ki a tempeh szeleteket, mindkét oldalukon néhány percig, amíg megbarnulnak és enyhén ropogósak lesznek. A megsült szeleteket tegyük egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányérra, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.
Ha friss, ropogós a kenyerünk, használjuk nyugodtan pirítás nélkül. Ha egy-két napos, akkor kenyérpirítóban pirítsuk ropogósra. Kenjük meg a szeletet avokádó majonézzel, tegyünk rá salátát, tempeh-t, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a tetejére a másik kenyérszeletet (amit szintén megkenhetünk majonézzel).
Vegán citromos pite:
Hozzávalók:
-20 dkg finomliszt
-15 dkg nyírfacukor
-2 tk. foszfátmentes sütőpor
-2 tk vaníliapor
-1-1.5 dl buborékos ásványvíz
-2 bio citrom leve és héja
-5 ek. olaj
--
-1 csomag vaníliapuding
-4 dl rizsital
-5 ek. nyírfacukor
--
-3 dl rizshabkrém, felverve
Elkészítés:
A tészta alapanyagait -előbb a szárazakat, majd a folyékonyakat- összekeverjük. Olajozott, lisztezett őzgerinc formába vagy kenyérformába öntjük. Rákanalazzuk az előzetesen hagyományos módon elkészített vaníliapudingot is, egyenletesen elkenve-elosztva azt. Ekkor felverjük a rizshabkrémet, és ezt is a tetejére halmozzuk, dekor-vonalakat húzva rajta. 180 fokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Vegán oroszkrém torta:
Hozzávalók:
piskótához:
-30 dkg teljes kiőrlésű liszt
-20 dkg fehér liszt
-15 dkg gyümölcscukor
-1 ek. szódabikarbóna
-5 dl víz
-0,9 dl olaj
krémhez:
-3 dl növényi tej
-4 dkg kukoricakeményítő
vagy 1 vaníliás pudingpor
-3 ek. gyümölcscukor
-1 csipet kurkuma (elhagyható)
-1 teáskanál Bourbon-vanília
-3-4 dl habbá verhető növényi tejszín
-3 dkg áztatott mazsola
-10 dkg kandírozott gyümölcs
-10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A piskóta hozzávalóit könnyű tésztává keverjük és kikent, lisztezett kerek tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-45 percig sütjük. A krémhez néhány evőkanál hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A többi tejet a gyümölcscukorral, vaníliával, kurkumával együtt felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és sűrű krémet főzünk, amit jól kihűtünk. A tejszínt kemény habbá verjük, kb. 1,5 dl-t félreteszünk belőle a díszítéshez. A kihűlt krémet elkeverjük a tejszínhabbal, a mazsolával és a kandírozott citrushéjjal. A piskótarétegeket és a torta külsejét megkenjük a krémmel. A mandulát szárazon megpirítjuk és az oldalára nyomkodjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük (sőt javasolt már előző nap elkészíteni). A maradék tejszínhabot nyomózsákba tesszük (esetleg használhatunk flakonos tejmentes tejszínhabot is) és kidíszítjük a tortát.