Leírás
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A jázminrizs eredetileg Thaiföldről származik.
A fehér rizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a barna rizstől, hogy a feldolgozás során eltávolítják a korpa és a csíra részt is. Mivel ezzel a rizsszemek zsírtartalmát is csökkentik, az így kapott termék tovább eltartható, hiszen nem avasodik.
Jelentőség, hatások:
A fehér rizs főleg szénhidrátot tartalmaz, keményítő formájában, ami értékes energiaforrás.
Könnyen emészthető, ezért például gyomorrontást követően érdemes kevés fűszerrel puhára főzött fehér rizzsel kezdeni a táplálást.
Glikémiás indexe magas, ezért cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, illetve fogyókúra alatt inkább a barna rizs javasolt.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 7-10 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
1514 kJ / 355 kcal
Zsír:
0,7 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,18 g
Szénhidrát:
81,1 g
- amelyből cukor:
0,12 g
Fehérje:
6,1 g
Só:
0,085 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország
Bio és Gluténmentes
Összetevők: jázminrizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Összetevők / Receptek
Vegán töltött káposzta:
Hozzávalók:
– 2 csomag (600 g) füstölt tofu vagy szejtán, esetleg füstölt gabonakolbász
– 150 g bio jázmin rizs, megmosva, nyersen
– 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
– 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
– savanyú káposzta levelek, nagyobbak félbe vágva
– szálas savanyú káposzta, felaprítva
– 2-3 evőkanál liszt
– 1 evőkanál füstölt paprika
– napraforgó olaj
– só, bors
– Sojade bio szójakészítmény natúr, tálaláshoz
Elkészítés :
Egy tálban morzsoljuk szét a tofut (szejtánt, gabonakolbászt aprítsuk fel), adjuk hozzá a rizst, a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A káposzta leveleket és a szálas káposztát ízlés szerint átmoshatjuk (mi nem szoktuk, mert úgy szeretjük, ha minél savanyúbb az étel).
A káposzta leveleket a vastag erektől megtisztítjuk. Veszünk egy káposzta levelet, közepére helyezünk kb. 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtjuk/összetekerjük és kis káposzta csomagokat készítünk belőle. A töltött káposztákat lábasba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas káposztát és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes láng felett kb. 25 percig főzzük.
Közben rántást készítünk: egy kevés napraforgó olajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a füstölt paprikát, vízzel csomómentesre keverjük és ráöntjük a káposztára. Átforraljuk az egészet a rántással együtt kb. 15 perc alatt és már tálalhatjuk is szójakészítmény és ropogós kovászos kenyérrel.
Tipp: a tölteléket készíthetjük barnarizzsel, quinoával vagy akár kölessel is.