Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
 BIO bulgur 500g
995,00 Ft
Menny.:db

BIO bulgur 500g

995,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A bulgur a török és a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga.

A bulgur úgy készül, hogy a búzát nem teljesen érett állapotban betakarítják, előfőzik vízben vagy gőzben, kiszárítják, majd összetörik. Mivel az egész búzaszemet felhasználják, így a korpa és csíra részben lévő értékes tápanyagok benne maradnak.

Mivel külalakra hasonló a rizshez és elkészítése is nagyon egyszerű, könnyen beilleszthető a táplálkozásba, változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendet, ha fehér rizs vagy például tarhonya helyett bulgurt használunk. Mellette szól még, hogy fele annyi idő alatt megpuhul, mint a barna rizs.

Jelentőség, hatások:

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek is ajánlott.

Az ásványi anyagok közül vastartalma jelentős, a vitaminok tekintetében pedig B-vitaminokban bővelkedik.

Felhasználás: Többféleképpen elkészíthető. Az egyik, legegyszerűbb változat, ha fűszerekkel elkeverve, kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, majd letakarva 20 percre állni hagyjuk. Intenzívebb íze van, ha kevés olajon aranysárgára pirítjuk, majd ezután öntjük fel forrásban lévő vízzel és kb. 12-15 perc alatt puhára főzzük.

Általában köretként fogyasztják, mint a rizs vagy a tarhonya helyettesítője, de paradicsommal és más zöldségekkel önmagában is kiváló. A piláf alapjául eredetileg a bulgur szolgál. Édesen is fogyasztható, friss vagy aszalt gyümölccsel.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1436 kJ / 340 kcal

Zsír:

1,3 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,2 g

Szénhidrát:

63,4 g

- amelyből cukor:

0,4 g

Fehérje:

12,3 g

Só:

0,04 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.

Származási ország: Törökország.

Összetevők: durumbúza*

*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Összetevők / Receptek

Dióval, répával és tetszőleges gabonával töltött padlizsán:

Hozzávalók:

20 dkg jázminrizs / köles / barna rizs / bulgur ....kedvenc gabona
víz
4 nagyobb sárgarépa
1 bögre kesudió vagy dió
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. lenmag 
3 ek. víz
himalaya só  - ízlés szerint 
lestyán . ízlés szerint
2 tk. pirospaprika
4-5 ek.extra szűz olívaolaj  
2 nagyobb paradicsom 

Elkészítés: 

A rizst kétszeres vízben kifőzzük. A hagymát 2 ek. és ugyanannyi olaj és víz keverékén megpároljuk, hozzákeverjük a nyersen lereszelt sárgarépát, a megdarált diót, a lestyánt, és az előzőleg vízbe áztatott lenmagot (ez tartja össze). Pirospaprikával színezzük, és sóval ízesítjük. Majd egy tepsit kiolajozunk, a padlizsánokat megmossuk, megtöröljük és a belsejüket kivájva  megtöltjük őket. Mindegyik tetejére 2-2 karika paradicsomot teszünk. Ezt követően beletesszük a kiolajozott tepsibe és 180 fokon összesütjük. Friss salátával fogyasztjuk. 

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.