Leírás
Összetevők: élesztő*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Felhasználása: Az élesztőt keverjük össze a liszttel, majd használjuk fel a recept alapján. Az élesztőt nem kell vízzel összekeverni.
Összetevők / Receptek
Vegán almás-vaníliás lepény:
Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele-fele arányban teljes őrlésű liszt és finomliszt)
2,5 dkg élesztő
2 ek. aranybarna nádcukor
5 dkg növényi margarin
25 dkg rizsital
15 dkg vaníliás puding - elkészítve (1 csomag pudingpor, 0,5 dl rizsital, 10 dkg nyírfacukor)
5 nagyobb alma
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a barna cukorral megszórt kevés vízben felfuttatott élesztőt, majd a margarint, és a rizsital segítségével lágy tésztát gyúrunk. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. Eközben a hagyományos módon elkészítjük a pudingot, az almákat pedig meghámozzuk és felcikkezzük. Egy tepsit kiolajozunk, lisztezünk, belesimítjuk a tésztát, megkenjük a pudinggal, ráhelyezzük az almákat és kevés cukorral, esetleg fahéjjal megszórjuk. 30 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.
Pizzás rúd:
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt (fele teljes őrlésű, fele finomliszt)
0,75 dl olívaolaj
2,5 dkg élesztő
kb. 12-2,5 dl víz
1 ek. gyümölcsukor
3 tk. himalaya só
Hozzávalók a krémhez:
1 tubus paradicsomkrém
3 gerezd fokhagyma
fűszersó, bazsalikom - ízlés szerint
Hozzávalók a sajthoz:
50 dkg Violife növényi sajt
kb. 3 ek. víz
2 ek. sörélesztőpehely
1 ek. burgonyakeményítő
1 ek. növényi dresszing
Elkészítés:
A tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és a cukros vízben felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen 30 percig pihentetjük. Eközben elkészítjük a feltétet is: összekeverjük a paradicsomszószt az átnyomott fokhagymával, a fűszerekkel. A sajtot lereszeljük, majd kelyhes turmixba téve hozzáadjuk a vizet, a sörélesztőpelyhet és összeturmixoljuk.
A tésztát kinyújtjuk (kb. félujjnyi vastagságúra, rákenjük a paradicsomos szószt, majd a a "sajtot" rákenjük és tetszőleges csíkokra vágjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 20 - 25 perc alatt kisütjük.
Vegán "túrós" táska:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg kókuszzsír
2,5 dkg élesztő
2 dl rizsital
3 ek. eritritol
1 ek. barna nádcukor
1 mk. só
--
15 dkg köles
5 dl rizsital
1 marék mazsola
kb. 10 dkg nyírfacukor
1 citrom leve
Elkészítés:
A lisztet és a kókuszzsírt elmorzsoljuk, a barna cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, még édesítjük eritritollal és dagasztást követően 30 perc alatt duplára kelesztjük. Ez idő alatt elkészítjük a kölestúrót: megfőzzük a kölest, majd édesítjük, ízesítjük. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (ujjnyi vastagságúra), kockákat vágunk belőle, megtöltjük kölestúróval, behajtjuk és lisztezett, olajozott tepsiben 180 fokon kb .30 perc alatt kisütjük.
Paprikás-sajtos-sokmagvas kenyér:
Hozzávalók:
25 dkg teljes őrlésű liszt
15 dkg finomliszt
10 dkg szezámmagliszt
1 dl olívaolaj
só - ízlés szerint
2,5 dkg élesztő
1 tk. barna cukor
3 dl langyos víz
10 dkg lenmag
10 dkg szezámmag
10 dkg napraforgómag
1 kaliforniai paprika
10 dkg Violife növényi, mozarellás
1 ek. búzasikér
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk , majd hozzáadjuk a lisztekhez, felengedjük még szükséges mennyiségű vízzel, illetve az olajjal. Hozzáadjuk a búzasikért, ez javítja a kenyér állagát.
10 percig dagasztjuk, majd 30 percig pihentetjük. Ezalatt összedaraboljuk a paprikát, a sajtot, kimérjük a magokat. Beledolgozzuk a tésztába mindezt (1 marék magot kihagyva), újból 10 percig dagasztjuk, majd formába tesszük, olajjal lekenjük, a kihagyott magvakkal még megszórjuk, és langyos helyen még pihentetjük, 30 percet. Majd 180 fokon 45-50 perc alatt kisütjük.
Vaníliás-mazsolás csiga:
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes őrlésű liszt
3 dl növényi ital
1,5 dl olívaolaj
2,5 dkg élesztő
3-4 ek. eritritol
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl növényi ital
sok-sok mazsola (ízlés szerint)
vaníliapor, vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt cukros növényi italban felfuttatjuk, majd a lisztekkel és olajjal együtt tésztát dagasztunk belőle, és 1 órát pihentetjük. Ez alatt megfőzzük a pudingot. A pudinghoz felforraljuk a tejet, kb. 0,5 dl tej kivételével, ebbe a pudingot keverjük be, és a forrásban lévő tejhez öntjük. Készre főzzük. lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a pudingot, teleszórjuk mazsolával, és henger alakúra feltekerjük. Szeleteket vágunk, melyeket lisztezett tepsibe teszünk. a tetejüket kevés növényi tejjel bekenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.