Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BIO basmati barnarizs 500g

Ár:
970 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.890 Ft
Várható szállítás: 2020. október 27.
Menny.:db

Leírás

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.

A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.

Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.

Jelentőség, hatások:

A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.

A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1548 kJ / 370 kcal

Zsír:

2,9 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,6 g

Szénhidrát:

73,8 g

- amelyből cukor:

1 g

Rost:

3,5 g

Fehérje:

7,9 g

Só:

0,0025 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Pakisztán

Összetevők: basmati barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Összetevők / Receptek

Rizses lecsó, sütőben sütve:

Hozzávalók:

3 bögre víz 
1,5 bögre basmati barna rizs
3-4 tk. himalaya só
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg paprika
3 szem paradicsom 
2 gerezd fokhagyma
2 tk. ételízesítő
ízlés szerint gabonakolbász (kb. 5-10 dkg) 
3 tk. pirospaprika
2 dl rizsdresszing
20 dkg Violife olvadós sajt
2 ek. olívaolaj 

Elkészítés:

A barna rizst sós vízben megfőzzük. A lecsóhoz a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és olaj + víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk az előzetesen felszeletelt paprikát és paradicsomot, a pirospaprikát és kevés vízzel, hogy le ne égjen, fedő alatt pároljuk.  Amikor nagyjából megfőtt, sózzuk, gabonakolbásszal, fokhagymával ízesítjük. Készre főzzük. A rizst belekeverjük. Majd egy  tepsit kiolajozunk, beletesszük az elkészült rizses lecsót, meglocsoljuk a rizstejszínnel és megszórjuk sajttal. 190 -200 fokon összesütjük (kb. 20 perc alatt). 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!