Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BIO barnarizs kerekszemű 500g

Ár:
763 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.890 Ft
Várható szállítás: 2020. november 03.
Menny.:db

Leírás

A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka.

A barnarizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a fehér rizstől, hogy hántoláskor rajta hagyják az értékes tápanyagokban gazdag réteget (korpa és csíra rész).

Jelentőség, hatások:

A barnarizs keményítőtartalmánál fogva jelentős energiaforrás. A benne lévő rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, glikémiás indexe ezért alacsonyabb, így cukorbetegeknek javasolt a fehér rizs helyett barnát fogyasztani. Ezen kívül a rostok a bélműködést is segítik.

A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. 2,5-3-szoros mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 40-50 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1490 kJ / 352 kcal

Zsír:

2,68 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,54 g

Szénhidrát:

72,7 g

- amelyből cukor:

1 g

Fehérje:

7,5 g

Só:

0,01 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Olaszország.

Összetevők: barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.  

Összetevők / Receptek

Dióval, répával és tetszőleges gabonával töltött padlizsán:

Hozzávalók:

20 dkg jázminrizs / köles / barna rizs/ bulgur ....kedvenc gabona
víz
4 nagyobb sárgarépa
1 bögre kesudió vagy dió
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. lenmag 
3 ek. víz
himalaya só  - ízlés szerint 
lestyán . ízlés szerint
2 tk. piropaprika
4-5 ek.extra szűz olívaolaj  
2 nagyobb paradicsom 

Elkészítés: 

A rizst kétszeres vízben kifőzzük. A hagymát 2 ek. és ugyanannyi olaj és víz keverékén megpároljuk, hozzákeverjük a nyersen lereszelt sárgarépát, a megdarált diót, a lestyánt, és az előzőleg vízbe áztatott lenmagot (ez tartja össze). Pirospaprikával színezzük, és sóval ízesítjük. Majd egy tepsit kiolajozunk, a padlizsánokat megmossuk, megtöröljük és a belsejüket kivájva  megtöltjük őket. Mindegyik tetejére 2-2 karika paradicsomot teszünk. Ezt követően beletesszük a kiolajozott tepsibe és 180 fokon összesütjük. Friss salátával fogyasztjuk. 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!