Leírás
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka.
A barnarizs nem egy külön fajta, hanem csak abban különbözik a fehér rizstől, hogy hántoláskor rajta hagyják az értékes tápanyagokban gazdag réteget (korpa és csíra rész).
Jelentőség, hatások:
A barnarizs keményítőtartalmánál fogva jelentős energiaforrás. A benne lévő rostok lassítják a szénhidrát felszívódását, glikémiás indexe ezért alacsonyabb, így cukorbetegeknek javasolt a fehér rizs helyett barnát fogyasztani. Ezen kívül a rostok a bélműködést is segítik.
A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. 2,5-3-szoros mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 40-50 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
1490 kJ / 352 kcal
Zsír:
2,68 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,54 g
Szénhidrát:
72,7 g
- amelyből cukor:
1 g
Fehérje:
7,5 g
Só:
0,01 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Olaszország.
Összetevők: barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Összetevők / Receptek
Dióval, répával és tetszőleges gabonával töltött padlizsán:
Hozzávalók:
20 dkg jázminrizs / köles / barna rizs/ bulgur ....kedvenc gabona
víz
4 nagyobb sárgarépa
1 bögre kesudió vagy dió
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. lenmag
3 ek. víz
himalaya só - ízlés szerint
lestyán . ízlés szerint
2 tk. piropaprika
4-5 ek.extra szűz olívaolaj
2 nagyobb paradicsom
Elkészítés:
A rizst kétszeres vízben kifőzzük. A hagymát 2 ek. és ugyanannyi olaj és víz keverékén megpároljuk, hozzákeverjük a nyersen lereszelt sárgarépát, a megdarált diót, a lestyánt, és az előzőleg vízbe áztatott lenmagot (ez tartja össze). Pirospaprikával színezzük, és sóval ízesítjük. Majd egy tepsit kiolajozunk, a padlizsánokat megmossuk, megtöröljük és a belsejüket kivájva megtöltjük őket. Mindegyik tetejére 2-2 karika paradicsomot teszünk. Ezt követően beletesszük a kiolajozott tepsibe és 180 fokon összesütjük. Friss salátával fogyasztjuk.