Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
BIO aszalt datolya 250g
1.181,00 Ft
Menny.:db

BIO aszalt datolya 250g

1.181,00 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Biorganik
Szállítási díj: 1.790,00 Ft

Leírás

A datolya a datolyapálma termése, amely a Köze-Kelet jellegzetes növénye. Már évezredekkel ezelőtt is ismerték, az élet fájának vagy áldott fának nevezték, hiszen nemcsak a termését fogyasztották, hanem más célokra is fel tudták használni a fa különböző részeit, például a leveléből különböző használati tárgyakat fontak. A fa gyümölcsét, a datolyát nyersen és szárított formában is régóta fogyasztják, mivel korán felismerték tápláló erejét, ráadásul kis mérete miatt könnyen magukkal tudták vinni a vándorló népek.

Jelentőség, hatások:

A datolya energiatartalmát leginkább a cukor adja, de kis mennyiségben tartalmaz fehérjét is, zsírtartalma pedig elenyésző. Ezen kívül tartalmaz pár fontos vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot, valamint más gyümölcshöz képest elég jelentős mennyiségű rostot is.

A cukortartalma miatt a datolya hasznos és természetes energiaforrásul szolgálhat például sportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők számára, akiknek az átlagosnál több energiára van szükségük. Az édesszájúaknak, akik eddig csokival, cukorkával, keksszel “bűnöztek” ugyancsak érdemes lehet inkább áttérni a datolyára, hiszen így nemcsak üres kalóriákat, hanem hasznos tápanyagokat is bevihet a szervezetébe.

A datolyában található rostok jó hatással vannak az emésztésre. Székrekedés esetén érdemes elrágcsálni pár szemet.

Felhasználás:

Az aszalt datolyát fogyaszthatjuk magában is, úgy is remek csemege. De sütéshez, főzéshez is felhasználhatjuk, alapanyaga lehet salátáknak, elő- és főételeknek, szószoknak, nem csak desszerteknek. Számos közel-keleti étel elképzelhetetlen nélküle.

Egy őszies, kevert saláta igazán különlegessé tehető pár szem datolyával. Ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, ami nagyon jól illik a datolya édességéhez.

Datolyával készült desszertek esetében a gyümölcs édessége miatt csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét. Néhány esetben a cukor teljesen elhagyható, mert a datolya önmagában is meg tudja adni a kívánt édes ízt. Így sokkal egészségesebb és alacsonyabb energiatartalmú fogások készíthetők.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték:

1275 kJ / 305 kcal

Zsír:

0,5 g

- amelyből telített zsírsavak:

0,1 g

Szénhidrát:

69 g

- amelyből cukor:

69 g

Fehérje:

2,5 g

Só:

0,0075 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Algéria.

Összetevők: datolya*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Összetevők / Receptek

Nyers csokikrémes brownie:

Hozzávalók:
Brownie-hoz:
– 1 bögre dió
– 1 és 1/2 bögre 
datolya, kimagozva (lehetőleg friss, ha nem jutunk hozzá, akkor aszalt, de jó minőségű legyen, ne legyen fényezőanyaggal kezelve!)
– 1/2 bögre (nyers) 
karobpor
– 1/2 bögre hántolt kendermag (elhagyható)
– 1/4 teáskanál tengeri vagy 
Himalája só
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
– 1/4 bögre dió, durvára aprítva
Krémhez:
– 1/2 bögre extra szűz kókuszzsír, olvasztva
– 1/2 bögre (nyers) karobpor
– 1/4 bögre 
juharszirup (agavé/datolya szirup is használható)
– 1/4 teáskanál tengeri vagy Himalája só
– 1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Egy konyhai robotgépben először daráljuk apró szeműre az egy bögre diót. Ekkor adjuk hozzá a datolyát, a kendermagot, a karobot, a sót és a vaníliát. Dolgoztassuk a robotgépet addig, amíg mindent összedarál és egy ragacsos masszát kapunk. Ekkor keverjük hozzá a negyed bögre aprított diót.
Nyomkodjuk ezt a keveréket egy 22*22 cm-es formába (amit béleljünk ki sütőpapírral, hogy utána könnyebben ki tudjuk venni a brownie-t belőle szeleteléshez) és tegyük a fagyasztóba kb. 20-30 percre.
Közben készítsük el a csokikrémet: egy kis lábasban nagyon alacsony láng felett olvasszuk meg a kókuszzsírt, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a karobot, a juharszirupot, a sót és a vaníliát. Keverjük az egészet simára.
Vegyük ki a fagyasztóból a brownie-t, öntsük rá a krémet, egyenletesen kenjük el a tetején és tegyük vissza a fagyasztóba újabb 20-30 percre, amíg a krém is megszilárdul. Hűtés után vágjuk kockákra és élvezzük bűntudat nélkül!

 

Datolyagolyó: 

Hozzávalók:

2 érett banán
10 dkg aszalt, mag nélküli 
datolya
10 dkg leforrázott apró szemű
 zabpehely
5 dkg 
mazsola
20 dkg kókuszreszelék
20 dkg darált olajos mag (dió)
2 dkg 
karobpor
kókusz

Elkészítés: A meghámozott banánt, a datolyát feldaraboljuk és a mazsolával együtt összepürésítjük. A zabpelyhet annyi forrásban levő vízzel leöntjük, ami ellepi. Állni hagyjuk kb. 30 percet. Majd a masszához hozzáadjuk a ledarált diót, a kókuszreszeléket és a zabot, majd betesszük 1 órára a hűtőbe. Majd vizes kézzel gombócokat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk. 




Nyers vegán pisztáciás energia golyók:

Hozzávalók 20-30 db-hoz:
– 1 bögre pisztácia
– 1 bögre dió vagy mandula
– 20-22 szem puha datolya (friss vagy 
aszalt), kimagozva
– csipet só
– 1 evőkanál mandulavaj
– 1 evőkanál extra szűz kókuszzsír
– 1 evőkanál darált 
lenmag
– 1 evőkanál 
chia mag
– 1 evőkanál baobab por (kendermagpor is használható)
– 2 evőkanál (nyers) kakaópor vagy 
karobpor

 

Formázzunk golyókat a masszából. 


Tegyük robotgépbe a pisztáciát és a diót és daráljuk por állagúra. Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot. Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot).
Elkészítése:

 

Facebook kommentek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.